Equipaments socials, educatius, culturals i esportius

L'estratègia del Pla de transformació té per objectiu redistribuir els espais comuns i de relació dins del barri. Per això, es decideix recuperar els terrenys de l'eix central ocupats d'origen -des del Parc del Besòs fins l'avinguda Manuel Fernández Márquez- per un conjunt d'equipaments, per poder construir-hi la nova columna vertebral del barri: la Rambla de la Mina. A l'entorn d'aquesta rambla és on es construeixen els nous habitatges i alguns dels nous equipaments. L'aposta del Pla de transformació per actuar especialment en la zona central del barri ha estat la clau per relligar els dos costat del barri tradicionalment força aïllats. La proposta s'amplia més enllà del seu estricte àmbit físic i el nou passeig central fa necessària una profunda intervenció. Es tracta, d'una banda, d'ampliar el nombre d'equipaments de partida, de cara a millorar l'atenció a les qüestions relacionades amb la formació i la cultura, com és el cas de l'Espai Cultural Font de la Mina, inaugurat pel president, José Montilla, el mes de juny de 2009. I, per l'altra, millorar la seguretat i la protecció de la ciutadania amb la construcció de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sant Adrià de Besòs al barri de la Mina. En segon lloc, els nous equipaments han de ser elements de reclam per a la població de fora del barri, per promoure l'intercanvi i la relació amb els barris veïns, contribuint, d'aquesta manera, a acabar amb l'estereotip de barri marginal i aïllat. El primer que es fa a l'hora de reordenar i decidir els equipaments és tenir en compte les necessitats socials, culturals, educatives i esportives de la comunitat, i desprès definir una localització més oberta. La reubicació aprovada no implica majors necessitats de superfície -recordem que s'han recuperat els terrenys de l'antic polígon industrial-. Tan sols, un calendari coordinat per recol.locar cada peça a lloc, de manera que el puzle final encaixi perfectament, en qüestió d'espai i temps.

Els nous equipaments del barri són (en parèntesi data d'entrada en funcionament):

  • Comissaria dels Mossos d'Esquadra (gener 2003)
  • Escola Mediterrània d'Educació infantil i Primària (setembre 2005)
  • Institut Fòrum 2004 d'Ensenyament Secundari (gener 2006)
  • Zona Esportiva La Mina (juliol 2008)
  • Església - Centre d'activitats socio-educatives (gener 2009)
  • Espai Cultural Font de la Mina (maig 2009)
  • Centre de culte de l'Església Evangèlica (setembre 2011)
  • Nou Centre d'Atenció Primària (projecte)
  • Edifici administratiu i seu d'entitats (projecte)


Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sant Adrià de Besòs

És el primer equipament que es va construir i posar en marxa al barri de la Mina, amb el Pla de Transformació, el mes de gener de 2003. La nova comissaria dels Mossos d'Esquadra s'inaugurà seguint el pla de desplegament de la policia autonòmica catalana per donar servei a la ciutat de Sant Adrià de Besòs, amb una dotació inicial de 100 agents. La seva construcció va començar el mes de juliol de 2002, i va suposar l'inici de les obres de transformació del barri, amb l'enderroc de l'antic edifici que allotjava l'Escola d'Adults al carrer Cristòfol de Moura, cantonada amb el carrer de Mart. Es tracta d'un equipament finançat per la Generalitat. La intervenció dels mossos, contribueix als objectius del Pla de transformació de millorar la convivència i el civisme, la lluita contra els delictes relacionats amb la droga i la prevenció de la violència juvenil i domèstica.

La inversió per a la construcció de la comissaria és de 1,5 milions d'euros.

Mes informació

Centres escolars

La proposta sobre els nous equipaments escolars es va plantejar com una peça clau de la renovació del barri, ja que es considera un dels llocs claus de la relació i l'indicador més clar de la qualitat i el valor social del barri. L'obligat enderroc dels dos centres escolars que hi havia al bellmig del barri, lloc on el Pla de transformació situa la nova rambla, permet, a més de reubicar-los, redimencionar, modernitzar i adaptar els nous centres escolars a les necessitats docents actuals.

Mes informació

Escola Mediterrània d'Educació Infantil i Primària

La nova escola per a nens i nenes de 3 a 12 anys està situada a la cantonada de la rambla amb l'avinguda Manuel Fernández Márquez, al centre del barri. Es tracta d'un edifici de tres cossos per acollir les àrees d'infantil, primària i el gimnàs, que segueix els requisits de les noves construccions escolars d'acord amb la legislació de la Generalitat. Així, totes les aules donen a l'exterior i tenen connexió informàtica. Disposa d'aules adaptades per a activitats especifiques (psicomotricitat, música, arts plàstiques, noves tecnologies,...). El projecte de l'arquitecte, Esteve Puigdengolas, va tenir en compte, d'una banda, que no crees una barrera visual entre la Mina Vella i la Mina Nova, com havia passat amb les antigues escoles, deixant amplis espais lliures entre les tres seccions de l'edifici. I, per altra banda, que l'equipament ha de tenir un ús social i esportiu per al conjunt de la població del barri, més enllà de l'horari escolar. Així, doncs, la biblioteca, per exemple, també té accés des del carrer. Va entrar en funcionament el curs 2005-2006 i la inversió de l'obra és de 4,7 milions d'euros.

Mes informació

Institut "Fòrum 2004" d'Ensenyament Secundari

Centre d'ensenyament per a nois i noies de 12 a 18 anys que cursen estudis de secundària, batxillerat i formació professional. Està format per dos edificis molt diferents entre ells. L'un, de planta rectangular, composat per cubs que sobresurten, acull les aules de secundària i batxillerat. L'altre, en forma d'L, i no tan alt, és on hi ha les dependències d'FP, el gimnàs, un espai polivalent i la cafeteria del centre. Els seus arquitectes Joan Pascual i Ramon Ausió, van planejar un edifici que ofereix als seus ocupants un espai de treball racional, organitzat i ple de llum. Està situat a tocar del futur Campus Universitari del Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya, i va entrar en funcionament el mes de gener de 2006, durant el curs escolar 2005-2006. L'import de la inversió va ser de 5,1 milions d'euros.

Mes informació

Zona Esportiva La Mina

Aquest modern edifici, obra dels arquitectes David Bochaca i Marc Forés, no té res a veure amb l'antic poliesportiu del barri, enderrocat per deixar pas a la nova Rambla i els edificis d'habitatges i equipaments de nova construcció del seu voltant. La Zona Esportiva, localitzada en un dels nous carrers creats amb la reurbanització del barri, el carrer d'Arístides Mailloll, ocupa uns terrenys que havien format part de l'antic polígon industrial, tocant a la Ronda Litoral, per sota de l'avinguda Manuel Fernández Márquez. Té més de 3.700 metres quadrats i disposa d'un edifici principal d'accés, una pista exterior de futbol 7 i una zona amb vuit pistes de petanca i el seu edifici adjacent. A la planta baixa hi ha una pista polivalent de parquet amb graderia retràctil que permet la disposició de tres pistes transversals per a la pràctica de diversos esports de pista coberta, una lluminosa sala, equipada amb els més moderns aparells de gimnàstica, a més, dels vestuaris i les oficines. A la planta de dalt hi ha la gran sala de 500 metres quadrats destinada a la pràctica de la lluita grecoromana, molt popular al barri, així com l'espai previst per a la ubicació d'una cafeteria. L'import total de l'actuació és de 4,7 milions d'euros i l'equipament va entrar en funcionament l'estiu de l'any 2008.

Mes informació

Església parroquial de Nostra senyora de les Neus i Centre d'activitats socio-educatives

L'antiga parròquia de la Mare de Déu de les Neus, del carrer de Cristòfol de Moura, estava afectada per l'actuació urbanística del Pla de transformació. És per això, que ha estat traslladada al carrer del Mar, concretament al solar de l'antic camp de futbol del barri. La nova església, obra de l'arquitecte Manuel Ribas, té capacitat per acollir prop de 200 persones i disposa d'espais propis per als serveis religiosos (capella, sagristia, catequesi...). Així, com, altres dependències per a activitats socioeducatives lligades a la vida de la parròquia (Centre obert, Servei materno-infantil, Punt Òmnia, i la Unitat d'escolarització compartida). A l'espai central, just darrere de l'altar, hi ha un jardí amb arbres. Diversos accessos al centre des del carrer del Mar i des del nou passeig per a vianants, Teresa de Calcuta, faciliten l'ús i la comunicació entre les diverses dependències interiors. La nova església es va inaugurar el mes de gener de 2009 i va suposar una inversió de 1,9 milions d'euros.

Mes informació

Espai Cultural Font de la Mina

Acull un espai cultural polivalent i la segona biblioteca de Sant Adrià de Besòs, gestionada per la Diputació de Barcelona. Està destinada a donar servei a una població que va més enllà de la del barri de la Mina i a ser un referent que ofereixi un espai d'intercanvi cultural. Va entrar en funcionament el mes de maig de 2009 i va ser inaugurat pel president, José Montilla, el mes de juny del mateix any.

Es tracta d'un edifici emblemàtic, singular i modern pensat per a reforçar la idea de la renovació del barri i amb una ubicació central, just al costat de la nova Rambla de la Mina, al carrer de Ponent. És obra de l'arquitecte badaloní, Alfons Soldevila i Barbosa, que ha planejat un edifici de gran adaptabilitat. Destaca per la seva lluminositat i una gran porxada d'entrada. L'ampli vestíbul, utilitzat per fer-hi exposicions i tota mena d'actes socioculturals, ha incorporat l'antiga balconada i el sostre de fusta dels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós, que hi havia a l'antic Centre Cívic, enderrocat per construir-hi la nova biblioteca. A més, de les sales de biblioteca i de lectura, pròpiament dites, i de l'àrea infantil, el nou equipament disposa de diverses sales multifuncionals, i d'una sala d'actes amb capacitat per a unes 150 persones equipada amb cabines de traducció simultània.

El cost de la inversió és de 4,7 milions d'euros.

Mes informació

Centre de culte de l'Església Evangèlica de Filadèlfia

El centre de culte de a l'Església Evangèlica de Filadèlfia ha substituït uns antics locals al nucli de Can Có, del carrer d'Occident, que van ser enderrocats. El nou temple és un edifici d'una sola planta amb sostre alt i entrada porxada, obra de l'equip d'arquitectes Jornet.Llop.Pastor, inaugurat el mes de setembre de 2011. A l'interior, en un segon nivell més elevat, disposa d'un cor que permet ampliar l'aforament del recinte. Destaca la seva lluminositat, per les seves dues parets senceres de vidre, a més d'un cel obert al segon sostre que s'eleva sobre l'edifici principal. L'entorn està enjardinat.

El cost de la inversió és de 0,4 milions d'euros.

Mes informació

Nou Centre d'Atenció Primària "CAP La Mina"

Un nou centre assistencial de nova planta substituirà l'actual ambulatori del barri, construït fa més de 20 anys, que necessita adaptar-se a les noves necessitats d'aquesta comunitat. Inicialment, es va estudiar la possibilitat d'ampliar i rehabilitar l'actual, però es va desestimar perquè resultava una actuació complexa, costosa i inconvenient per als veïns.

El nou centre mèdic haurà de donar servei, en el futur, a unes 20.000 persones, tenint en compte les previsions d'increment de població previstes al barri de la Mina, on s'han de construir fins a 1.100 nous habitatges, i el del barri veí de la Catalana, també immers en la seva transformació urbanística. Aquest equipament sanitari tindrà 4.000 metres quadrats (1.000 metres quadrats més que l'actual), amb això milloren de manera substancial les condicions d'espai i assistència dels usuaris, als quals se'ls podrà oferir un millor servei d'atenció primària, salut mental, drogodependències i atenció continuada. La construcció del nou ambulatori, que té un cost previst de 5 milions d'euros, depèn del Departament de Salut de la Generalitat. Així, la consellera, Marina Geli, va visitar la Mina l'estiu de 2005, per presentar el projecte i tractar de la cessió de terrenys que fa l'Ajuntament de Sant Adrià. El nou ambulatori s'aixecarà just al costat de l'actual CAP i acollirà el centre sociosanitari que dóna atenció a la població drogodependent del barri. És previst que les obres s'iniciïn aquest 2013 i que durin entre un i dos anys.

Mes informació

Edifici administratiu i hotel d'entitats

L'edifici de l'actual ambulatori del carrer del Mar, un cop aquest sigui traslladat al nou centre de salut, es destinarà a allotjar serveis de l'administració i a ser la seu de diverses entitats del barri de la Mina, segons preveu el Pla de transformació. Està previst, doncs, fer una rehabilitació integral d'aquestes dependències per adaptar-les a les seves futures funcions. Amb aquest projecte es vol satisfer una històrica demanda de descentralització dels serveis municipals corresponents al marge dret del riu Besòs, llargament reclamada pels veïns i veïnes de la Mina. S'hi podrien allotjar també, oficines d'empreses o consorcis relacionats amb la gestió dels serveis públics.

Inversió sense estimar.