El barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs ha estat un barri que des de la seva creació ha necessitat d'una atenció preferent de les institucions.

Els recursos que s'hi han destinat en serveis socials, sanitaris i educatius no desmereixen dels que s'han destinat a altres barris. Però el que potser hi mancava era un projecte més global, per tal que les actuacions de les diferents administracions fossin coordinades i complementàries i se superés una dinàmica d'intervencions puntuals i amb objectius a curt termini, com s'havia intentat en diferents moments des de l'any 1982.

Calia, doncs, un instrument de treball i un acord entre totes les administracions que abordés la complexitat d'un entorn social que ha generat històricament nivells molt importants d'exclusió i marginalitat, que abordés la resolució de la conflictivitat social i la degradació de la vida comunitària, resultats d'una minoria incívica i de la delinqüència organitzada.

Es tractava de generar un projecte i un acord institucional que donés resposta a la vertebració d'un espai físic i territorial que durant massa anys no ha tingut un planejament específic i que subsistia la provisionalitat de la seva ordenació urbanística i manteniment. Un projecte global per donar resposta a les inquietuds d'una majoria de la població del barri que, tot i els recels i l'escepticisme, volia que la seva situació personal i col·lectiva millorés

Un projecte global i un acord de les institucions que fos capaç de generar intervencions i actuacions en tots els àmbits que configuren la vida d'un barri. Amb una planificació a llarg termini que possibilités, tal com recullen els estatuts del Consorci, assolir l'objectiu de "la transformació del barri de la Mina, articulant una proposta d'intervenció integrada i global en la millora de les condicions d'habitabilitat, vida comunitària i convivència, amb al finalitat d'enfortir la comunitat a mig i llarg termini i la seva plena normalitat com a barri de Sant Adrià de Besòs i de Catalunya".


Estratègies

Les estratègies entorn de les quals es desenvolupa el Pla són:
• Un enfocament integrat del conjunt d’actuacions que es porten a terme.
• La continuïtat de les actuacions, per a la qual cosa cal generar confiança vers les iniciatives i les accions que s’impulsen.
• La implicació progressiva dels agents de la comunitat en els processos en què és possible.
• La implicació dels tècnics professionals i dels serveis del barri en un conjunt d’accions suplementàries del Pla.
• La participació d’entitats i associacions del barri en les actuacions proposades.
• El desenvolupament d’actuacions que tinguin en compte les necessitats de tots els sectors i col·lectius.
• L’establiment de bons nivells d’informació i comunicació de totes les actuacions del Pla.

 

Esquema del Pla de transformació

 





Maqueta del projecte urbanístic (2000)