Antecedents

La iniciativa de construcció del barri de la Mina sorgeix en 1969, amb l'objectiu d'eliminar diversos nuclis de barraquisme en l'àrea metropolitana de Barcelona. La seva construcció i ocupació van ser extremadament ràpides, determinant la baixa qualitat dels habitatges i la feble dotació de serveis.

Entre 1973 i 1974 es van instal·lar en el barri més de 15.000 persones procedents de diversos barris marginals de Barcelona, concentrant-se doncs una població nombrosa, amb orígens diversos però que compartien, en la seva majoria, grans dèficits formatius, culturals, socials i laborals.

La rapidesa amb que va sorgir el barri, en un entorn poc propici per al desenvolupament de relacions de cooperació i "aproximació paulatina" entre grups socials, pròpies de la construcció "natural" d'un teixit social "de barri", van dur a la reproducció de les situacions de marginalitat i les dinàmiques d'exclusió dels barris d'origen en un nou entorn.

A pesar de les actuacions i inversions realitzades fins a avui, a causa de les dificultats d'articular una intervenció global amb els recursos suficients i la coordinació de totes les administracions públiques, no s'ha aconseguit un canvi efectiu de la situació social del barri. El resultat ha estat un continu i progressiva deterioració de la zona, fins a arribar a la situació actual, caracteritzada per:

• L' aïllament físic del barri associat a la presència de barreres urbanístiques, àmplies zones no urbanitzades i espais naturals degradats.

• L' aïllament social de la població lligat a la estigmatizació que implica la dolenta imatge del barri.

• Una important degradació del entorn urbanístic y medioambiental.

Déficits formatius importants entre la població y dificultats d'accés a itineraris formatius normalitzats, a causa de factors culturals i a la falta d'informació sobre les alternatives existents.

• Les nules o baixes cualificacions profesionals i la falta d'hàbits laborals d'un important grup de població que a més, acumula altres problemátiques socials greus: alta densitat i baixa qualitat dels habitatges, escassesa de recursos o ingressos regulars, elevat nombre de dones cap de família monoparental, vinculació a la delinqüència, sovint associada al consum i tràfic de drogues, etc.

• Una fort presencia de activitats informals o il·lícites. Manteniment de dinàmiques d'exclusió dels circuits econòmics formals i fàcil accés a cercles marginals o de delinqüència.

• La apropiació del espai públic por grupos con comportamientos incívicos y la carencia de espacios para una vida comunitaria normalizada que ello acarrea.

Debilitat de les xarxes socials i familiars.


Objectius

Els objectius estratègics que es plantegen per al PIC URBAN II, en resposta a les problemàtiques socioeconòmiques que caracteritzen la situació actual del barri de la Mina, són:

Revaloritzar l'entorn urbanístic del barri de La Mina i millorar les condicions de l'habitatge, convertint-lo en un "lloc de residència" i no de refugi o d'estada transitòria per a aquells que projecten sortir del barri cap a zones amb millors perspectivas.

Millorar la percepció del barri i els seus residents, tant dintre de la pròpia Mina com en la resta de l'Àrea Metropolitana, especialment en la resta de barris de Sant Adrià de Besòs.

Recuperar terrenys infrautilizats, eliminant residus incontrolats i propiciant la seva recollida selectiva y reciclat, així com fonamentant les bases de comportaments cívics dels residents en els àmbits urbanístic i mediambiental.

Estructurar de forma coherent les actuacions urbanístiques existents en el barri, utilitzant un instrument de planificació urbanística apropiat - el Pla Especial de Reordenació i Millora (PERM) - generant diferents punts de referència (a través d'edificacions públiques), en termes socials i "paisatgístics".

Connectar - urbanística i socialment - el barri de La Mina amb la resta de l'Àrea Metropolitana però, especialment, amb la resta del municipi de Sant Adrià de Besòs.

Consolidar la actividat económica existent, tant com potencial font d'ocupació com per la seva capacitat d'estructuració social.

Millorar els factors de empleabilitat de la població activa o potencialment activa del barri, facilitant els canals d'inserció en el mercat de treball, amb especial insistència en aquells col·lectius amb majors dificultats de partida.

Reduir la incidència de les dinámiques de marginalitzación exclusió existents en l'actualitat, amb especial atenció a aquells col·lectius potencialment més exposats a les mateixes.

Combatre la delinqüència en el barri, tant des del punt de vista preventiu i de mediació penal com de coordinació i millora de la resposta dels cossos de seguretat de l'Estat.

• Impulsar els comportaments cívics i solidaris en el barri, constituint per a això una Xarxa de Treball Comunitari - incloent associacions veïnals i ONG - que impliqui als residents en l'esdevenir de la vida social i la convivència en la Mina.