El 40% de tota la brossa que es produeix diàriament correspon a la fracció orgànica de les nostres escombraries. És a dir, la que està formada majoritàriament per restes d’aliments i que es pot reconvertir en adob orgànic per fertilitzar i millorar la qualitat dels sòls agrícoles i de parcs i jardins urbans, o en biogàs per generar calor i energia elèctrica.
La transformació de les restes orgàniques en adob o biogàs -metà i diòxid de carboni, principalment- com a font d’energia renovable, no té grans costos perquè es produeix de manera natural per la pròpia degradació de la matèria orgànica, ha diferència de la recuperació de plàstics, llaunes, vidre o paper que requereixen de processos mecànics i químics per a la seva transformació i reutilització. En canvi si es llença barrejada amb la resta de deixalles és un residu difícil de reciclar i econòmicament molt costós de tractar. De les 6.524 tones de residus orgànics que es van produir al municipi de Sant Adrià de Besòs l’any 2018, només 366 tones, que es van separar i abocar al contenidor marró -un 6% del total-, es van poder aprofitar. La resta, 6.158 tones, el 94%, que van acabar al contenidor gris del rebuig, es van desaprofitar.
Índex molt per sota de les directrius europees
Sant Adrià de Besòs, juntament amb Santa Coloma de Gramenet, és un dels municipis de l’àrea metropolitana que menys reciclatge orgànic fa. D’aquí que l’Ajuntament estigui destinant esforços per capgirar aquestes dades cercant la col·laboració i la corresponsabilitat de la ciutadania. Actualment, es recull selectivament el 22% dels residus totals generats al municipi, un percentatge molt per sota de l’objectiu fixat per la Unió Europea de cara aquest 2020 que cal aconseguir reciclar el 50% en cadascuna de les seccions (paper, vidre, envasos lleugers de plàstics, llaunes, i brics) i anar-lo incrementant progressivament fins al 65% quan arribi l’any 2035.
“Organitza’t amb l’orgànica. Del cubell al contenidor”
Des de l’estiu passat està en marxa la campanya divulgativa “Organitza’t amb l’orgànica! Del cubell al contenidor”, que aquest mes de gener es fa a la Mina, un barri de 10.372 habitants i 3.859 habitatges. Un equip d’agents per la sostenibilitat fa visites porta a porta informant dels beneficis col·lectius de fer una gestió correcte dels residus, especialment de la fracció orgànica generada a les cuines. Aquest contacte personalitzat amb la població s’aprofita per recollir informació de com s’està, o no, fent la selecció a casa i per aclarir dubtes. Alhora que es lliura a cada llar un cubell reixat i unes mostres de bosses compostables de fècula de patata que es degraden amb les restes de menjar, per millorar i facilitar el procés de selecció domèstic. En aquesta primera fase, als pisos on no s’hi troba a ningú s’hi deixa un avís informatiu i les indicacions per anar a recollir el cubell a un punt d’informació que s’instal·larà a la plaça Maria Àngels Rosell a partir de dimarts vinent, dia 22, i fins dissabte 1 de febrer. Aquest estarà obert de dimarts a divendres de 9.30 a 13.30h., els dimecres també per la tarda de 17.30 a 19h., i els dissabtes pel matí d’11 a 13h. L’Àrea de Medi Ambient, al front de la campanya municipal, espera poder arribar a un 50% de les llars, percentatge similar a la resta de barris. La població està acollint positivament la iniciativa i, en els casos en que encara no s’estava llençant correctament la brossa, es mostra predisposada a iniciar el procés entenent que aquest primer pas, separar els residus domèstics, és clau per millorar la sostenibilitat del medi i, en definitiva, la salut de tothom i la del Planeta.