Cartell AnunciadorL’actual moment de sequera que viu el país demostra que el projecte inclòs al Pla de Transformació de la Mina de construir un dipòsit per recollir aigües freàtiques és un encert. Una gestió racional de l’aigua considerada ja un bé escàs que cal aprofitar bé s’orienta cap a la reducció del seu consum i l’ús de recursos alternatius per al rec de les zones verdes i la neteja dels carrers.

 

Cal pensar que tot el municipi de Sant Adrià es troba sobre un aqüífer pel fet d’estar situat al delta del riu Besòs i que aquest és un recurs natural que pot ser utilitzar per estalviar aigua de boca. Tot i que el subsòl freàtic ha passat per èpoques de sobreexplotació com la del període entre els anys 1950 i 1970, per la intensa activitat industrial que va provocar un descens del seu nivell, a partir dels anys 70 es recupera i arriba a provocar problemes d’inundacions en algunes infrastructures. Això permet plantejar de nou el seu aprofitament.

 Aigües freàtiques

A l’hora de plantejar el Pla de Transformació s’encarrega un estudi hidrogràfic per determinar la quantitat d’aigua necessària que cal per regar el Parc del Besòs i les zones verdes del barri. El cabal necessari per al rec i la neteja dels carrers s’estableix en 36 metres cúbics al dia, ampliable a 46 en el futur –valors màxims corresponents als mesos d’estiu-, i situa el nivell freàtic a 3,5 metres de profunditat. Tenint en compte aquestes dades es projecta la construcció d’un dipòsit de 100 metres cúbics de capacitat per emmagatzemar aigua durant 3 dies.

 

Es tracta d’un dipòsit regulador, des d’on es fa el tractament de les aigües i la seva distribució per donar servei al Parc del Besòs i al barri de la Mina. L’equipament segueix els criteris i paràmetres de l’Agència Catalana de l’Aigua en matèria d’aigües residuals a manca d’una normativa específica per a les aigües freàtiques. Aquest dipòsit que també aprofita l’aigua de dos pous de captació ja existents dins el parc, està connectat a la xarxa de distribució d’aigua que arriba fins a la zona del Fòrum i la resta de dipòsits de regulació, distribució i recollida d’aigües pluvials. Un dels de major capacitat, 2.000 metres cúbics d’aigües freàtiques, es troba al carrer Taulat.

  
Consorci del barri de la Mina
.