Un recurs important que incorpora Situa’t en la seva metodologia són les sortides socioeducatives per treballar de forma transversal la mobilitat, l’autoestima, la convivència i la cohesió de grup. Alhora que es dóna a conèixer l’àmplia oferta cultural i lúdica que hi ha a l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquest primer trimestre SITUA’T ha fet dues sortides, una relacionada amb la ciència i l’altra amb el medi ambient.

 

 

 

.

 

“Experiment any 2100”
El passat 29 de setembre, els usuaris del Situa’t van fer una sortida al Museu de la Ciència-Cosmocaixa, on van poder gaudir d’una visita guiada a l’exposició ‘Experiment any 2100’, un recorregut per diferents blocs temàtics relacionats amb el futur del nostre planeta.

En la introducció del recorregut el grup va poder recordar cèlebres pel•lícules de ciència-ficció i formes de predicció del futur més o menys fiables. La visita va transcórrer per diferents espais temàtics: en primer lloc, la superpoblació, els conceptes de natalitat, mortalitat i esperança de vida, els fluxos de persones i els èxodes del camp cap a les ciutats. En segon lloc, els recursos naturals de la Terra i la contaminació que resulta de l’activitat humana. I, per últim els blocs de la tecnologia i la societat del coneixement.

Un cop finalitzada la visita, els participants van enfilar camí cap al bosc inundat del Cosmocaixa on van poder veure reproduït un ecosistema amazònic amb seva particular fauna i flora.  Per finalitzar la sortida els usuaris van gaudir d’un refrigeri a la terrassa de la plaça de la Ciència.

 

    

 

Desembocadura del Besòs
Dimecres 28 d'octubre, Situa’t va visitar la desembocadura del riu Besòs en el marc de les activitats ofertes per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Es tracta d’una visita enfocada a explicar la fauna i flora que habita el tram final del riu. Amb els instruments facilitats pel guia, uns prismàtics i un telescopi, va ser possible observar ànecs i aprendre a distingir-ne el sexe pel color, polles d’aigua, blauets, martinets blancs, bernats pescaires i altres aus pròpies de l’ecosistema.

Més endavant, la visita es va centrar en la flora que pobla aquest indret: els àlbers, pins, oms i altres, tot provant alguns dels fruits comestibles que s’hi poden trobar. A la desembocadura s’hi poden veure plantes típiques de dunes de sorra litorals, petits matolls verds, que ara estan protegides per un recinte acordonat que n’afavoreix l’expansió. També van aprofitar l’ocasió per gaudir de la remodelació del passeig, l’augment dels estàndards de l’aigua del riu, el refugi de pesca al tram final i l’impacte de les persones i comunitats sobre les zones naturals, com el circuit de refrigeració de les fàbriques que aprofiten l’aigua marina de la zona.

 

    

 

Els mateixos participants van aportar un sentit històric a la visita fent memòria de la inundació de La Catalana el 1962. I, més lluny encara, recordant la forta presència agrícola a la zona i l’extensió del delta del Besòs, d’una amplada avui dia difícil d’imaginar. La toponímia de la zona en dóna fe: des de La Llacuna fins a Gorg passant pel Maresme-Fòrum i la Verneda. La zona, avui densament poblada, dècades enrere constituïa un espai natural ple de maresmes i terres fèrtils.

Tot plegat una sortida a un indret que destaca per l’estètica del seu paisatge, la riquesa de les seves poblacions animals i vegetals, la seva llarga història i també, però, per la pressió demogràfica i industrial que pateix.

Consorci del barri de la Mina