El nou curs escolar ha començat amb 1.299 alumnes més respecte a l’anterior i un significatiu descens d’alumnes a les etapes d’infantil i primària, en contrast amb un augment dels de secundària. En total, al conjunt del país, aquest 2018-2019 hi ha 1.567.316 estudiants, dels quals 543 son alumnes de l’Institut-Escola Sant Adrià de Besòs.

 

 

Segons dades de l’Oficina Municipal d’Escolarització, al centre d’ensenyament del barri de la Mina hi ha 371 nens i nenes a les aules d’infantil i primària, i 172 als cursos de secundària. I, hi ha hagut plaça per totes aquelles famílies que l’havien sol·licitat. La majoria de grups no son plens del tot, únicament, en tres nivells de primària i un de secundària s’ha ampliat el grup en un o dos alumnes més dels previstos. Al conjunt de Sant Adrià aquest curs estudiaran 3.330 alumnes, 3.085 d’infantil i primària i 245 de secundària.

Per a l’Institut-Escola Sant Adrià és el segon curs d’aplicació del pla Estratègic posat en marxa un any després de la fusió dels antics centres Mediterrània (infantil i primària) i Fòrum 2004 (secundària), el curs 2016-2017 durant el qual es va dissenyar. Fruit d’aquest Pla es van iniciar les activitats compartides entre primària i secundària. La seva directora, Marta del Campo, destaca que aquest curs s’amplien aquestes activitats. “Cada setmana -explica- hi haurà parelles professional mestre (primària) - pofessor (secundària) vinculades a l’activitat compartida”. Al mateix temps s’amplia el Projecte d’Art a l’Escola amb la dedicació d’una de les especialistes de dibuix de secundària. També destaca que es continuarà avançant en el canvi metodològic a tots els ensenyaments amb el treball per projectes.

Juntament amb el desenvolupament d’aquestes estratègies s’ha iniciat el nou curs amb un Pla de xoc de l’absentisme. Continua sent necessari encara que el centre ha millorat les seves xifres en els darrers cursos. Des de la direcció del centre es considera que a secundària, on el problema, ha estat històricament més important, l’inici de curs està tenint una assistència molt alta, ”més que en cap dels cursos anteriors, al voltant de 130 alumnes” sobre els 172 matriculats. Pel que fa a primària, els dies previs a l’inici de curs moltes famílies van acudir a l'escola per acabar de completar el procés de matriculació. I en el cas dels que s'hi incorporen per primer cop, la setmana anterior al primer dia de classe es va fer una reunió amb les famílies dels infants de P3.

 

 

 

Consolidació dels cicles formatius

El cicle formatiu de grau mitjà d’Activitats comercials, iniciat el curs passat, es completa enguany amb els dos cursos que el formen, amb el pas dels de primer de l’any passat a segon i la bona inscripció del nou curs de primer. Marta del Campo destaca, especialment, que en aquest grup d’estudiants hi ha alumnes del propi Institut-Escola que accedeixen a estudis postobligatoris i la bona acceptació entre el col·lectiu de les noies que d’altra manera tenien més complicat proseguir en la seva formació. Continua igualment el cicle formatiu de grau mitjà d’Electrònica de Vehicles, que en aquest cas, acostuma a rebre majorment alumnes de fora del barri.

D’altra banda, a través del pla integral del Poble gitano es farà un curs de graduat en educació secundària per adults que està adreçat a persones que volen assolir els estudis bàsics per poder accedir al món laboral. Els estudis s’estructuren en mòduls trimestrals organitzats en dos cursos. I, a través de la fundació Surt es s’oferirà un curs de costura per a dones dos matins a la setmana.

Consorci del barri de la Mina