L’any 2002, l’escriptora Montserrat Roig va "inaugurar" el projecte Carrers amb nom de dona impulsat pel Consell Municipal de les Dones de Sant Adrià de Besòs que té per objectiu revertir la desproporció en el nomenclàtor de la ciutat en clar avantatge pels homes. Dedicar un carrer és fer homenatge i reconèixer la vàlua d’una persona per a la comunitat i pel món.

 

 

Si d’això ens haguéssim de guiar podríem deduir que molt poques dones han estat mereixedores d’honors al llarg de la història de la humanitat, fora d’algunes mares de déu i santes. En canvi, tot és qüestió de fer una bona recerca amb la intenció de trobar-les i de reivindicar-les. D’ençà d’aquell primer carrer Montserrat Roig al barri de Sant Adrià Nord, després de disset anys, ara al municipi hi ha un total de vint-i-nou carrers que visibilitzen el paper de les dones i les seves aportacions al món. I el barri de la Mina és el que en té més, onze. L’inici del projecte del Consell de les Dones va coincidir amb la transformació urbanística del barri que entre altres coses va suposar la desaparició d’un polígon industrial que es va convertir en nous carrers i una nova zona residencial i l’obertura de noves vies també al centre del barri. De manera que aquí es va poder donar nom a molts dels carrers de nova creació.

Ara la regidoria de Polítiques d’igualtat coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones, 8 de març, ha presentat les primeres nou pancartes dedicades a dones que tenen carrers dedicats a Sant Adrià. I es preveu arribar a tenir-ne una per cadascuna de les vint-i-nou i les que hi pugui haver en un futur. Es tracta d’un material concebut com a eina didàctica que se cedirà a centres educatius i entitats que vulguin organitzar exposicions o preparar activitats a l’entorn de la figura d’aquestes dones. De fet, la primera de les pancartes que es va presentar va ser la dedicada a la Maria Àngels Rosell, ara fa un any, amb motiu de la inauguració de la plaça que porta el seu nom al barri. La resta de noms de dones que hi ha a la Mina són:

  • Lola Anglada, il·lustradora
  • Mercè Rodoreda, escriptora
  • Rosalía de Castro, escriptora
  • Neus Català, activista política i supervivent del camp d’extermini de Ravensbrück
  • Anne Frank, escriptora i víctima adolescent del nazisme
  • Teresa de Calcuta, monja dedicada als més desafavorits de l’Índia
  • Maria Mercè Marçal, escriptora i poetessa
  • Benazir Bhutto, política índia assassinada
  • Plaça Maria Àngel Rosell i Simplicio, activista en favor de les dones i els infants
  • Jardins Dones de Negre, Moviment internacional de dones pacifistes.

El projecte també inclou la dedicació d’alguns equipaments i espais públics. Com la sala d’actes de la biblioteca central de Sant Adrià que rep el nom de l’obrera tèxtil executada al Camp de la Bota, Neus Bouza Gil. L’espai Maider Unda del Club de Lluita Olímpica a la zona Esportiva La Mina, dedicat a la lluitadora i medallista olímpica basca.

Consorci del barri de la Mina