Sant Adrià de Besòs ha acollit un any més la cerimònia del riu amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, que se celebra cada 8 d’abril. Una data que enguany té un significat especial perquè es commemoren 600 anys de l’arribada del poble gitano a Catalunya.
Aquesta efemèride marca sis segles de presència, resistència i contribució d’aquesta comunitat al nostre país, malgrat les dificultats i les discriminacions patides al llarg del temps.
L’acte es va celebrar a la vora del riu Besòs, un espai simbòlic que representa el camí, la llibertat i la memòria col·lectiva d’un poble. Un dels moments més significatius és el llançament de pètals de flors al riu, un gest tradicional que homenatja totes les persones gitanes que han patit persecució o han perdut la vida al llarg de la història. Especialment, durant l’Holocaust i altres episodis de persecució, com la Gran Batuda el 1749 ordenada pel rei espanyol Ferran Vi i dirigida pel marquès d’Ensenada. L’aigua, element central del ritual, evoca la llibertat i la connexió amb la natura, valors profundament arrelats a la cultura gitana.
A la cerimònia hi van participar membres de la comunitat gitana local i d’altres indrets, entitats socials i representants institucionals. Hi va haver parlaments, es va compartir música i es va enviar un missatge de reivindicació, reconeixement i orgull de comunitat. Aquesta commemoració recorda el passat i, alhora, mira cap al futur amb esperança, reclamant una societat més justa, diversa i inclusiva, on la cultura gitana sigui reconeguda com una part fonamental del nostre patrimoni col·lectiu.