Aprofitant la Diada de Sant Jordi d’enguany, el projecte Situa’t, servei prelaboral del Consorci del barri de la Mina per a persones amb problemes d’addiccions, va realitzar una sortida cultural al centre de Barcelona. El bon temps va fer omplir els carrers de la ciutat de persones disposades a celebrar un dia d’especial significació a cada nostra. Durant la diada vam poder gaudir del tradicional ambient de les parades de llibre i roses,  i varem poder veure in situ més d’un conegut autor literari signant els llibres als seus lectors que feien llargues cues esperaven pacientment torn per parlar amb els seus autors preferits i poder emportar-se un exemplar signat a casa.

.

Ens va cridar l’atenció que encara que la tradicional rosa vermella acompanyada de l'espiga continua sent la protagonista de la festa, també hi havia roses molt originals: des de roses naturals de diversos colors, fins a roses artificials elaborades amb diferents materials, com a paper de cel•lofana, càpsules de cafè reciclades o vidre. D’altres parades oferien als caminants complements relacionats amb la festivitat, com a collarets, polseres o arracades en forma de rosa. Als llocs més cèntrics i emblemàtics de la ciutat hi havia instal•lats els mitjans de comunicació fent retransmissions en directe i convidant als vianants a dir-hi la seva. Però sobre tot, vam gaudir de l’ambient festiu que genera la diada i d’un dels dies més bonics que se celebren a Catalunya.

   

Aquestes sortides socioculturals aprofitant moment importants del nostre calendari, són el marc idoni per tractar, de forma transversal, d’una banda la diversitat cultural, més enllà de la ciutat on viuen els participants que atenem al servei.  Fer notar que és possible que gaudir d’activitats diverses que no costen cap diner que són de fàcil accés. I, d’altra, practicar hàbits i habilitats tan bàsiques com la puntualitat, l'assistència, la mobilitat, l’ús del transport públic i, sobretot, la cohesió de grup.  Tot plegat contribueix a trencar l’aïllament psicosocial en que moltes d’aquestes persones es troben. Els participants valoren positivament aquesta mena de sortides que els permeten viure i veure altres realitats més enllà del seu entorn habitual.

   

Consorci del barri de la Mina