Una delegació romanesa de la província de Teleorman, al sud del país, va visitar aquest dimecres el barri de la Mina interessada, principalment, en les diverses intervencions de l’àmbit social que ha desplegat el Pla de Transformació. El grup estava format per diversos alts càrrecs del govern de la regió i va venir acompanyat de la cònsol general de Romania a Barcelona.

 

 

.

 

A la reunió de treball que es va celebrar a les dependències del Consorci del barri de la Mina, es van exposar els objectius principals del Pla de Transformació i les necessitats socials que a través d’aquest s’han abordat. Així, com el treball en coordinació i cooperació que han fet les quatre administracions que constitueixen el Consorci, i les diverses etapes i mecanismes d’adaptabilitat que s’han desplegat al llarg de catorze anys per donar resposta als reptes que hi havia plantejats.  Com a exemple d’aquesta actuació, es va entrar a fons en la descripció del treball i les estratègies d’intervenció que s’han creat i que en aquest moment estan consolidades per donar atenció al col•lectiu de persones drogodependents a través del Centre sociosanitari “El Local”. Un servei que, tal com es va presentar, ha suposat una millora en la vida comunitària del barri i la reducció de danys i riscos relacionats amb el consum de drogues. Aquest treball, fet des de la normalitat i amb l’atenció directa del personal professional que atent diàriament als usuaris del centre, va despertar l’interès del grup que en aquests viatges d’intercanvi busca contrastar maneres d’actuar i respostes a problemàtiques socials que també existeixen a Romania.

 

   

Dos exemples d’actuació directa

Així com “El Local” és un dels primers projectes iniciats pel Consorci, concretament, l’any 2001 i que un cop desenvolupat ha estat traspassada la seva gestió a l’ajuntament, l’altre projecte que se’ls va presentar és el de més recent posada en marxa (abril 2014). Es tracta del Projecte d’intervenció integral al bloc de Venus. En aquest cas, té dos focus de treball el familiar i el comunitari. En el primer car l’objectiu és detectar necessitats socials al si de les famílies que hi viuen i que presenten factors de vulnerabilitat a través d’entrevistes en profunditat i un treball coordinat amb l’equip de serveis socials. Pel que fa al treball comunitari, el que es busca és crear teixit social entre els membres de les comunitats d’escala, proposant activitats lúdic-esportives que fomentin la convivència, de manera que en una segona fase, a partir de les relacions humanes creades, es puguin arribar a constituir juntes d’escala que es facin càrrec de l’autoorganització de la comunitat.

D’aquest primer intercanvi en va sortir la proposta per part del consolat romanès, de crear grups de treball conjunt que puguin aprofundir des d’un treball tècnic en els resultats i l’experiència que els pot aportar el desenvolupament al llarg de més d’una dècada del Pla de Transformació del barri de la Mina.

A primera hora del matí havien estat rebuts per l’alcalde, Joan Callau, i els membres de la corporació local, en un acte institucional que va tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament on tant la cònsol, com la cap de la delegació van signar al Llibre d’Honor de la ciutat i els van ser lliurats un Arc de Plata i un llibre sobre Sant Adrià.

Consorci del barri de la Mina