El Consorci del barri de la Mina té en marxa aquest mes de juny, una campanya de sensibilització que centra els seus objectius en posar de relleu que el civisme no és una qüestió complicada i, que en gran part, només depèn de quatre bones pràctiques. La clau de l’èxit, però, és que siguin exercides pel conjunt de la comunitat.
La majoria de la gent que viu al barri de la Mina té comportaments cívics i de respecte en vers els seus veïns. Però, com passa a tot arreu, l’incivisme d’uns quants, que embruten, fan soroll i no aparquen bé els seus vehicles; és el que més es veu, el que dificulta la convivència i el que fa que el Consorci s’hagi decidit a fer aquesta campanya de sensibilització.

 

Es tracta d’una campanya amb un intencionat estil positiu, festiu i lúdic, per reforçar les accions cíviques que contribueixen a la millora del barri, i que fa una crida a la corresponsabilitat dels veïns amb l’administració. A l’administració li correspon fer-se càrrec de mantenir neta la via pública, però, al mateix temps al ciutadà se li demana una corresponsabilitat, col•laborant per evitar que l’espai públic que tots compartim s’embruti més del que es pot esperar del seu ús quotidià. És allò de que, “no és més net qui més neteja sinó qui menys embruta”.

 

La campanya, fonamentada en la pràctica del bon exemple i la proximitat, pren aquests dos problemes, més el del soroll com a eix central. Dos veïns i dues veïnes del barri han prestat la seva imatge per reforçar el missatge: La Mina és teva, cuida-la!. L’Antoliano, un jubilat que cada dia treu el seu gos a passejar, assegura que recull els excrements; la Célia, una jove mestressa de casa, aparca on toca; l’Eva, que té una perruqueria al carrer Mart, respecta el descans dels veïns; i en David, estudiant d’enginyeria, llença les escombraries al contenidor. Senzilles pràctiques a l’abast de tots.

 

La campanya comença aquest dissabte, dia 2 de juny, amb una festa al Parc del Besòs, que té especialment en compte els més petits, amb tallers de materials de reciclatge i jocs. I, tindrà la seva festa de cloenda el dia 1 de juliol amb inflables també al Parc del Besòs i un concert de rumba catalana del grup Sabor de Gràcia. Mentrestant, durant tots aquests dies la gent de la Mina practica el joc del civisme, un joc de taula basat en el tradicional Memori de fer parelles. El regalen a les botigues, serveis i entitats i, en aquest cas, es tracta d’emparellar accions cíviques i incíviques. El joc també es practica en versió digital (www.barrimina.org/jocs) i es porta un registre del ranquing de jugades per trobar qui és el o la cívica més ràpida.

 

Es repartiran fins a 97.000 sobrets de sucre amb el lema i la imatge de la campanya entre bars, cafeteries i locals del barri on es pot prendre un cafè. 2.000 corretges per a mòbils, claus o llevataps. I, les botigues i comerços intercanvien unes atractives i llampants bosses per anar a comprar fetes de cotó per les bosses de plàstic dels supermercats.
Es tracta d’una campanya que el Consorci del barri de la Mina obre a tothom que hi vulgui participar, amb l’objectiu final d’aconseguir una Mina més neta, més cívica i millor per a la seva comunitat.

  

 Festa del civisme                                                                                   Cartell festa del civisme

<<Enllaç Hemeroteca>>

 Consorci del barri de la Mina 
.