Les entitats del barri de la Mina s’han organitzat per preparar tot un seguit d’activitats commemoratives del Dia Internacional de les Dones, que per primer cop s’han agrupat en una programació conjunta per celebrar el 8 de març. Enguany, amb un moment especial per inaugurar la plaça Àngels Rosell, qui fou lluitadora infatigable pels drets socials.

 

 

 

 

A iniciativa de la comissió d’Educació Social i Lleure del Projecte Educatiu del barri de la Mina (pebMINA) s’han pogut agrupar sota un únic cartell les diverses propostes que anualment s’organitzen i afegir-n'hi alguna de nova. Així, doncs, tindrem activitats repartides al llarg de tota la setmana que ve. Començarem dilluns amb la xerrada sobre “L’evolució dels rols de la dona a través de la història” a càrrec de Rosa Martínez, educadora social de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INA) del Parc Salut Mar, que tindrà lloc a la sala d’actes de l’Espai Cultural Font de la Mina (c/ Ponent, 21) a partir de les cinc de la tarda. La Rosa Martínez fa uns mesos que amb els seus usuaris realitza diverses activitats al Casal Cívic La Mina i que s’ha incorporat a la Comissió que gestiona el projecte dels horts comunitaris del barri per participar-hi amb el grup amb qui treballa. Dimarts a la Capsa dels Jocs del parc del Besòs, Gates Gatunes del CIOD (Centre d’Informació i Orientació de la Dona) de l’Ajuntament de Sant Adrià faran una sessió de conta contes per la igualtat de gènere i el taller “Colors per la igualtat”. Les activitats començaran a les cinc de la tarda.

 

 

 

Dimecres, es farà un mural al terra de la Rambla de la Mina amb guixos de colors. Aquesta és una iniciativa de la comissió d’Educació Social i Lleure del pebMINA que, enguany, en la seva línia de treballar les qüestions de gènere ha preparat una activitat col·lectiva que alhora va lligada al Decàleg de Gènere que ha presentat recentment i per al qual ha engegat una campanya d’adhesions. Dels deu punts del decàleg ens hem fixat en el de la perpetuació dels rols entre dones i homes i els estereotips sexistes.  L’activitat col·lectiva que es farà la setmana del 8 de març serà la conclusió de les dinàmiques que els diversos grups naturals hauran treballat per aprofundir en els estereotipats rols femenins i masculins que socialment hi ha encara establerts. “Trenquem estereotips per la igualtat entre dones i homes” consistirà en dibuixar una llarga sanefa de figures humanes de grans dimensions al terra del primer tram de la rambla de la Mina davant dels Mossos d’Esquadra que aniran unides per el símbol matemàtic “=” per simbolitzar que dones i homes són iguals en qüestió de drets i oportunitats, i també pel que fa a les responsabilitats, tasques o habilitats. Per fer arribar el missatge de que no hi ha tasques de tipologia “masculina” o “femenina”. Un cop fet el mural de colors ens farem plegats una foto de família.

El dijous a partir de dos quarts de quatre de la tarda (15.30h.) al Casal Cívic La Mina (c/ Ponent, 37), com cada 8 de març, les Dones Iris ens conviden a jugar amb elles als jocs que jugaven quan eren petites. Han preparat els “Jocs de la meva infantesa”: les bitlles, saltar a la corda, fer anar el diàbolo, el joc de l’aro, les cadires musicals, els cromos de picar... I, després faran un berenar de germanor. Mentrestant, al parc del Besòs, la Capsa dels Jocs organitza el "Joc dels periodístes" amb la col·laboració de les Dones Adrianes. Els més petits entrevistaran dones amb molta història, per saber sobre com han estat les seves vides al barri de la Mina. Divendres, per acabar la setmana, a partir de les deu de matí i fins quarts d’una del migdia es muntaran les paradetes informatives dels grups de dones, les entitats i els serveis de l’Ajuntament que treballen les qüestions de gènere. S'instal·laran davant la porxada de l’Espai Cultural Font de la Mina (c/ Ponent, 21). Hi trobareu tota la informació que pugueu necessitar pel que fa als recursos que fan suport a la dona i activitats dinamitzades per fer-nos-hi pensar. I, a les 12 del migdia es llegirà el manifest reivindicatiu per la igualtat efectiva entre dones i homes.

 

 

 

Inauguració plaça Maria Àngels Rosell i Simplicio

Tot seguit, a dos quarts de dues (13.30h.) tindrà lloc la inauguració de la plaça Maria Àngels Rosell i Simplicio. L’Àngels Rosell va morir el 14 de maig de 2016 després d’una vida sencera dedicada als més necessitats, amb especial vocació pels infants i les dones, i amb una llarga trajectòria de treball incansable amb la comunitat del barri de la Mina. Va ser treballadora social, la primera que va entrar al barri de barraques del Camp de la Bota. Més tard, va ser tinent d’alcalde a l’Ajuntament on va exercir de regidora de Serveis Socials, entre els anys 1983 i 1999. A la Mina, l'any 2001, va fundar l’Associació de Dones Adrianes des d’on va promoure l’emancipació de les dones, la vida participativa i comunitària, així com la recuperació de la cultura popular i les tradicions. A ella es deu, entre altres moltes iniciatives, la celebració de la I Trobada internacional de dones de barri o que cada 22 de desembre les Adrianes preparin per a tot el barri una Escudella de Nadal i que per Sant Jordi muntin una paradeta de llibres i roses. L'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, va anunciar el mes de gener de 2017 que se la faria filla adoptiva i se li dedicaria la plaça que divendres s'inaugurarà. 

Consorci del barri de la Mina