Fem Família celebra aquest divendres la festa del seu primer aniversari. Un primer any d’engegada i consolidació per un servei socioeducatiu que el Consorci va posar en marxa per donar resposta a les necessitats de les famílies que es troben en l’etapa de criança de la seva canalla més petita, de 0 a 6 anys. 

 

 

 

L’objectiu és afavorir el benestar i enfortiment del grup familiar, especialment, si es tracta de parelles adolescents o molt joves. En aquests moments en són usuàries onze famílies del barri de la Mina, tot i que, al llarg d’aquest primer any n’hi han passat fins a 26, formades per un total de 42 infants i 36 adults. En el cas dels adults, es tracta majorment de les mares, tot i que també hi ha alguns pares. A més de la parella i els fills més petits, també hi poden assistir la resta dels membres de la família, germans més grans que es poden afegir a les activitats de la tarda i sortides comunitàries, àvies i avis, que en alguns casos tenen un paper força rellevant en l’atenció diària dels néts i els tiets. Fem Família treballa de manera integradora i preventiva les situacions de risc d’exclusió i vulnerabilitat, amb una intervenció socioeducativa basada en l’orientació pel que fa a tots aquells aspectes que potencien l’autonomia d’aquestes famílies. D’aquí que es busqui la no instal·lació o dependència de les famílies al servei, sinó que el pas pel servei representi un temps on s’hagin pogut resolt dubtes, compartir vivències, guanyat confiança i autoestima per afrontar amb majors competències i habilitats la responsabilitat d’acompanyar el desenvolupament de l’infant.

 

 

 

Fem Família està ubicat en un pis nou del carrer Neus Català del barri de la Mina que s’ha adequat per ser un lloc acollidor on tothom s’hi trobi molt a gust. Es disposa d’un espai per al joc dels infants, que permet a l’equip d’educadors observar com es la relació que es crea a través del joc amb els altres menors i amb els adults, ja que el joc és una molt bona eina per reforçar els vincles familiars. L’espai central ofereix múltiples possibilitats. Aquí s’hi fan xerrades d’experts, com a sessió mensual a càrrec de l’equip de llevadores del CAP La Mina, o les que s’han fet sobre economia domèstica o com gestionar les joguines en època de Reis. És també l’espai que convida a la conversa distesa i a compartir experiències, preocupacions, o els dubtes que se li presenten a tota parella que encara l’aventura d’educar els fills. S’hi fan tallers de ioga, relaxació o zumba. Permet el temps compartit d’esbarjo i creativitat. La cuina dóna molt de joc per fer-hi tallers sobre nutrició o per preparar els esmorzars i berenars del grup.

 

 

Recentment, Fem Família s’ha incorporat a la xarxa SOAF (Serveis d’Orientació i Atenció a Famílies) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. En aquests moments la xarxa agrupa serveis d’atenció a les famílies de 20 municipis. Fem Família, juntament, amb la Capsa dels Jocs -servei socioeducatiu també del Consorci- són els dos SOAF de la xarxa per part de Sant Adrià de Besòs. Segons el mateix departament, es tracta d’un espai per parlar amb calma i confiança de les relacions familiars. La quotidianitat i l'educació dels fills i filles, sovint, generen molts interrogants i preguntes. Ens pot orientar i ajudar a trobar respostes. Els canvis i les incerteses en les famílies, de vegades, requereixen l'acompanyament de professionals especialitzats.

 

Consorci del barri de la Mina