La xarxa comunitària del barri de la Mina genera continus exemples de col·laboració en benefici dels diversos col·lectius de població. Des del coneixement mutu de les entitats i serveis que hi participen, la proximitat i el treball cooperatiu, es concreten propostes que sumen sinèrgies. Aquest mes de març el Consorci ha acollit dos grups d’alumnes de l’Aula oberta de 3r curs d’ESO de l’Institut escola Sant Adrià de Besòs.

 

 

 

Una experiència diferent

Acompanyats de les seves mestres, el grup de joves ha participat al llarg de sis matins en les tasques habituals dels serveis Fem Família i Brigada del Consorci. Han compartit tres sessions amb cadascun d’aquests dos serveis. En el cas de Fem Família, on s’atén a famílies amb infants de fins a 6 anys que per tant es troben en ple període de criança i consolidació de la unitat familiar, aquests estudiants de secundària han col·laborat, entre altres tasques, en la construcció d’una taula de llum. De fet, van prendre la iniciativa en el muntatge perquè, tal com ens van explicar, ja sabien com resoldre la part elèctrica de la instal·lació. Gràcies al que els ha ensenyat el seu professor de tecnologia van poder aplicar aquests coneixements de manera pràctica. Un cop van tenir la taula a punt, van fer una sortida fins a la platja per buscar algunes pedres, que després de pintar-les van servir per jugar amb els infants, experimentant amb llums, colors i textures que els ajudaran a desenvolupar els seus sentits.

El mes de març els serveis socioeducatius del Consorci, la Capsa dels Jocs i Espai Jove, a més, de Fem Família han estat preparant la Festa de la Primavera. De manera que els joves de l’institut que ens han acompanyat, també van participar en la elaboració d’un mural de benvinguda al despertar de la natura. També es van fer un parell de visites a l’hort comunitari del barri per arrencar males herbes, plantar maduixes i carbassons, i regar-ho tot. Durant la visita mensual que Fem Família fa a la biblioteca Font de la Mina per cercar i retornar materials, es va aprofitar per explicar als joves l’ampli ventall de possibilitats que els ofereix aquest equipament. I, va haver-hi un dia que va tocar arremangar-se per fer endreçada general a l’espai del Fem Família.

 

 

 

 

Col·laboració amb la Brigada

Els dies que van compartir amb l’equip de la Brigada van col·laborar en l’arrenjament de solars, que és una de les feines que cal fer regularment per mantenir el barri net, van treballar en el muntatge de dues taules que es necessitaven pel dia de la Festa de la Primavera al parc del Besòs, van participar en el trasllat i organització dels arxius del Consorci i també es van fer càrrec de la destrucció de paperassa. La Brigada del Consorci dóna servei als diversos departaments del Consorci en qüestions de manteniment, neteja i possibles incidències en casos d’averies o desperfectes. El grup de joves va poder tastar com treballen diàriament els “manetes” de la Brigada del Consorci, que han de saber una mica de tot sobre fusteria, electricitat ..., i saber resoldre qualsevol imprevist que es presenti.

L’aula oberta és un entorn escolar per a alumnes de segon cicle d’ESO que necessiten uns recursos diferents a l’aula regular. En aquest cas els aprenentatges s’organitzen de manera més globalitzada, inclou més activitats pràctiques i manipulatives relacionades amb la tecnologia, el format taller, i estades en empreses i serveis, on poden tenir un primer tast del que és el món laboral. L’objectiu és que adquireixin les competències bàsiques per obtenir el graduat. A més, de habilitats socials i un acompanyament en orientació escolar i laboral.

Consorci del barri de la Mina