Dissabte se celebra la XVIII Jornada de la Salut a Sant Adrià de Besòs a la plaça de la Vila d’11 del matí a 2 del migdia. Entre els participants hi ha com cada any el Centre d’Atenció Primària (CAP) La Mina. També el CAP Dr. Barraquer, la Fundació de l’Hospital de l’Esperit Sant, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), l’Associació espanyola contra el Càncer i la de Donants de sang del Barcelonès Nord.

 

 

Enguany el CAP La Mina presentarà les activitats comunitàries que es fan al barri, La Mina Camina, La Mina s’Activa i el programa de ràdio Tiempo de Salud que es pot escoltar cada dimarts a partir de les dotze del migdia a Ràdio la Mina (102.5 FM) i després a través del postcast de l’emissora. La Mina Camina és la caminada popular d’unes dues hores, que cada darrer diumenge de mes es fa sortint a les 9.30 del matí de davant l’ambulatori. Es va posar en marxa amb l’objectiu de promoure l’exercici físic per a totes les edats i condicions, juntament, amb la descoberta sociocultural dels entorns tant de l’àrea de Barcelona com de Badalona. Justament, aquest mes de maig La Mina Camina arriba a les 100 edicions. D’altra banda, ara fa deu anys es va iniciar el programa d’exercici físic moderat per a la gent gran, La Mina s’Activa, dirigit per dues infermeres de l’equip del CAP. Es fa tots els dimarts i dijous de 9 a 10 del matí, a la Zona Esportiva del barri i quan fa bon temps també a la plaça de davant el centre salut. Al seu estand també hi trobareu consells per seguir bon hàbits per una vida més saludable, com els somriures sans i la salut bucodental. El CAP La Mina és un centre plenament integrat a la vida associativa del barri. Participa en les activitats del Projecte Educatiu de barri, i forma part de diverses meses de treball col·lectiu que aborden qüestions relacionades amb les drogodependències, la salut mental, la violència de gènere o la infància i adolescència en risc.

Estreta col·laboració amb el Consorci

Amb el Consorci de la Mina hi ha establerta una relació de col·laboració directa que es tradueix, en les xerrades que puntualment es fan per al grup de nois i noies d’Espai Jove i les famílies de la Capsa dels Jocs, per parlar de qüestions com els cops de calor a l’estiu, bons hàbits alimentaris, begudes energètiques, sexualitat, esport, nutrició, o formació en primers auxilis. En el cas, de Fem Família es tracta de xerrades sobre desenvolupament del llenguatge infantil, la cura del nadó o el massatge infantil dins el programa l’Aventura d’Educar. I, des del mes de febrer passat, l’equip de llevadores visita un cop al mes Fem Família per fer sessions de formació sobre temes com la lactància materna, els anticonceptius o la salut de les dones. Són sessions on es crea un ambient de confiança i molta participació per part de les famílies que facilita la resolució de dubtes. Des del Consorci de la Mina agraïm molt aquestes col·laboracions de la mà dels professionals del centre de salut. Així com, la seva sempre bona disposició a adaptar-se a les necessitats de les persones que assisteixen a aquests serveis socioeducatius.

 

  

 

XVIII Jornada de la Salut

Pel que fa a la resta del programa de la XVIII Jornada de la Salut de Sant Adrià, l’equip d’infermeres del Centre d’Atenció Especialitzada del CAP Dr. Barraquer acostaran el públic assistent als àmbits de l’endocrinologia (menjar de manera saludable i prevenció de l’obesitat i la diabetis), la pneumologia (pal·liar els efectes de l’asma), la cardiologia (deixar de fumar), la dermatologia ( cura de la pell a l’estiu) i la urologia (hiperplàsia de pròstata). L’equip del SEM farà un taller de reanimació cardiopulmonar i portarà una ambulància. L’Associació contra el càncer se centrarà en el de colon. I, de 10 de matí a dues del migdia el Banc de Sang i Teixits atendrà les donacions de sang. Finalment, dimarts 8 de maig a les sis de la tarda a la Biblioteca de Sant Adrià hi ha una xerrada sobre l’alimentació per a un envelliment sa i actiu.

Consorci del barri de la Mina