El Projecte Educatiu del barri de la Mina (pebMINA) ha guanyat el Premi Civisme a l'Esport l’any que la Generalitat el convocava per primer cop dins els Premis Civisme 2019, organitzats per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

 

 

El jurat va considerar que Futvalors reuneix tots els components per merèixer el premi, perquè fomenta educació en valors, treball en xarxa, activitat física i, la implicació dels infants i joves del barri de la Mina en la seva comunitat. Un treball que, tal com es va subratllar en el moment del lliurar el reconeixement, es fa en un entorn d’especial complexitat social. El propòsit del premi Civisme a l’Esport dotat amb 1.500 € per subvencionar la continuitat del projecte, és estimular i premiar persones o organitzacions del món de l’esport que destaquin per una conducta o trajectòria cívica exemplar. Entre altres, formaven part del jurat la corredora de muntanya, Núria Picas, i el futbolista, Xavi Hernàndez.

El Projecte Futvalors és una estratègia educativa de promoció de valors a través del futbol en el treball amb infants i joves, on la medalla final se l’emporta el respecte, la superació, l’esforç, la humilitat i el treball en equip. L’objectiu és el foment dels valors positius i dels hàbits saludables entre els menors. Treballar amb ells capacitats com la tolerància a la frustració, la gestió del conflicte, la companyonia, el joc net i el compromís. Juntament, amb generar espais de participació i socialització entre grups de diferents entitats d’infants i joves d’entre 6 i 16 anys del barri de la Mina, que s’organitzen en tres categories segons l’edat.

 

 

 

La targeta blava i el gol d’un punt i mig

Es tracta d’una lligueta de futbol que té les seves pròpies regles de joc. El primer gol de cada noi o noia puntua un punt i mig, per tal de fomentar que tothom toqui pilota i tingui opció de marcar, a partir del segon gol tots puntuen un punt. Els equips, llurs jugadors i jugadores saludin a la resta de l’altre equip, al quadre arbitral i al cos d’entrenadors, reben un punt extra. Existeix la targeta “blava” que fan servir els educadors de cada grup -“àrbitre de valors”-, per corregir les manques de respecte amb dos minuts fora del camp. I, es posa el focus en el treball en equip per observar si tots els jugadors i jugadores s’han sentit recolzats i protagonistes durant el partit.

La comissió d’Educació Social i Lleure del pebMINA és l’encarregada d’organitzar aquesta lligueta que enguany ha celebrat la seva cinquena edició. Es juga durant els mesos de primavera i al juny hi ha una festa final amb repartiment de premis per a tothom, on s’hi convida a esportistes professionals que encoratgen els participants a seguir creixent amb els valors de l’esport, els hàbits saludables i el civisme. Hi participen equips de diverses categories de Salesians Sant-PES La Mina, Espai Jove, Casal dels Infants Besòs-La Mina i Casal Infantil La Mina. I, hi col·laboren el Consell Esportiu del Barcelonès Nord i l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs.

 

 

 

Com entenem la comunitat i com ens relacionem

Els Premis Civisme de la Generalitat reconeixen el treball, obres i actuacions en benefici de la inclusió social i la lluita contra la pobresa, així com dels valors i els principis que fomentin la cultura cívica amb perspectiva de gènere. En els àmbits de la participació, sanitat, atenció social, medi ambient, cultura i esport comunicació i, infància i joventut. Va lliurar els premis el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, acompanyat pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ciutat on es va celebrar l’acte.

Aragonès va assegurar que “Catalunya porta la virtut cívica en el seu ADN”, tot destacant que “premiats com els d’avui ens demostren que Catalunya és un país on el civisme pren una dimensió col·lectiva, que contribueix al bé comú”. Per la seva banda, el conseller El Homrani va remarcar que “quan parlem de civisme ens referim a una idea de com entem la comunitat, com ens relacionem, com teixim relacions persistent i fortes que ajudin a cohesionar la societat, com teixim confiances i interactuem amb empatia, escoltant-nos per entendre l’altre”. Tot afegint que ”aquests premis són un reconeixement a feines petites però que tenen un gran impacte als municipis, que ajuden a fer xarxa i a construir una comunitat diversa i cohesionada, que no deixa ningú enrere i de la qual ens sentim orgullosos”.

L’entrega es va fer dimecres, 20 de novembre, al Museu de la Ciència i la Tecnologia de Catalunya a Terrassa i en nom del pebMINA el van recollir dos representants de les entitats que el composen.

 

 

 

Consorci del barri de la Mina