L’equip del Fem Família format per una educadora social (coordinadora del servei) i un integrador social porta fent teletreball des del 16 de març i donant suport i acompanyament a les 28 famílies que atenem i un total de cinquanta infants.

 

 

 

Es tracta d’un projecte del Consorci del Barri de la Mina d’orientació i acompanyament a famílies adreçat a famílies que tenen com a mínim un infant entre els 0 i els 6 anys on es treballen elements com l’acompanyament en la criança positiva, l’autonomia dels participants i la participació comunitària. A més es realitza assessorament sobre diferents elements relacionats amb la família i en els casos necessaris un acompanyament més individualitzat.

En aquests mesos de teletreball s’ha mantingut el contacte diari amb les famílies a través de missatges escrits (whats app) o trucades telefòniques. Aquest contacte ha anat dirigit en dos sentits:

  • Activitats i tallers
  • Suport emocional, resolució de demandes d’informació i traspàs d’informació d’interès

 

Activitats i tallers
Les activitats i tallers són d’una gran importància ja que gràcies a ells es treballen elements com: la criança positiva, habilitats motrius, creativitat, desenvolupament sensorial, temes relacionats amb la salut, hàbits de vida saludable, etc.

 

Al Fem Familia compten amb una programació mensual amb sis programes diferents, el que s’ha fet ha estat mantenir la programació adaptant-la a la situació actual. Hem tingut la sort que totes les famílies participants disposen de mòbil amb connexió a internet fet que ha facilitat molt que es poguessin fer arribar els tallers programats per a cada dia. S’envien a través d’una llista de difusió de whats app amb una explicació, enllaços a vídeos i fotografies. Des del FF hem considerat que havíem d’aprofitar la situació per oferir a les famílies una altra manera d’aprendre més experimental i amb els elements de que disposem a casa.

Destaquem tres elements, el primer és la importància de mantenir el vincle amb l’equip F i el poder veure els educadors del servei ho facilita a més que fa dels tallers quelcom més personalitzat, per aquest motiu els educadors han enviat vídeos protagonitzats per ells mateixos: explicant contes, fent receptes de cuina o explicant com jugar als escacs. El segon aspecte és el de garantir un feedback de les activitats proposades, les famílies ens fan retorn amb imatges dels resultats o explicant si els ha agradat o no l’activitat proposada, en alguns casos les imatges dels resultats es comparteixen entre les famílies i això permet que hi hagi un contacte entre les mateixes. Per finalitzar destaquem les activitats que ens han proposat les pròpies famílies per a ser compartides amb la resta en aquest sentit ressaltem el sentiment de pertinença al grup i l’autonomia.  

A continuació citem alguns tallers de cada un dels programes:

  • Criança: temes relacionats amb la salut, terrors nocturns o alimentació.
  • Comunitat: s’ha mantingut la col·laboració mensual amb Ràdio la Mina amb l’enviament d’un vídeo protagonitzat per l’equip del FF amb el resum de les accions que s’estan fent
  • Aprenentatge: lectures, relaxació o estiraments
  • Tallers: calen destacar els tallers de cuina (pensem que són un gran puntal en quant a aprenentatge, experimentació i treball en equip) o diversos tallers de manualitats molts d’ells fent servir material reciclat.
  • Joc: el joc és un dels elements clau en el desenvolupament dels infants, pensem que ha d’ésser l’ocupació principal dels infants i ens ha d’acompanyar al llarg de tota la vida. En aquest sentit hem treballat el joc simbòlic, heurístic o paneres dels tresors.
  • Activitats extres: durant aquest temps han tingut lloc la celebració de dies tan importants com el Dia Internacional del Poble Gitano (receptes de cuina), Diada de Sant Jordi (elaboració d’un còmic de Sant Jordi) o Dia Internacional de les Famílies (fotos en família). En tots els casos s’han fet activitats participatives i per compartir entre les famílies i amb l’equip.

Per finalitzar aquest punt destaquem l’ús de les xarxes socials (Twiter i Instagram) on també s’han penjat activitats i informacions, això facilita que l’impacte de la nostra intervenció vagi més enllà de les famílies amb que pròpiament es treballa.

Suport emocional, resolució de demandes d’informació i traspàs d’informació d’interès
A banda del contacte amb les famílies per fer enviament de tallers i activitats el contacte també ha estat diari per a fer traspàs d’informació d’interès general: mesures davant el COVID 19, ajuts econòmics i socials o preinscripcions escolars entre d’altres.

Paral·lelament s’ha fet un seguiment més individualitzat amb les famílies, des del 16 de març s’ha parlat de manera individual amb el total de les 28 famílies i s’han fet a l’entorn de 350 intervencions individuals fins a dia d’avui. En aquestes intervencions s’han tractat diversos temes: acompanyament i suport emocional, resolució de dubtes, seguiment familiar, feedback de tallers, etc.

Valorem que és una manera essencial de mantenir el vincle amb les famílies i de realitzar aquest acompanyament tant important.

Les coordinacions han estat principalment amb el CAP de Salut la Mina, Centres de Salut Mental, Serveis Socials, altres serveis d’atenció a la infància i joves i centres escolars. Destaquem la importància de continuar treballant en xarxa per donar una atenció integral a les famílies.

Sens dubte el suport i acompanyament emocional és un dels aspectes més destacable ja que estem vivint una situació molt nova per tothom que ha generat incertesa i angoixa, el poder tenir un espai proper i de confiança com el Fem Familia ha ajudat a moltes de les famílies a viure aquesta situació i així ho han verbalitzat en diverses ocasions:

  • “Gràcies per estar tant pendent de mi...”
  • “Totes les famílies del FF formem una gran família”
  • “Tenim moltes ganes de tornar a estar junts al FF”

Algunes famílies ens han comentat que comparteixen les informació amb altres famílies que coneixen i en alguns casos han fet de pont fent-nos arribar dubtes d’altres famílies que no participen del servei ampliant també l’impacte de la nostra intervenció.

Consorci del barri de la Mina