Es podria dir que ara mateix, a la gran majoria d’empreses, l’entrevista telemàtica ha substituït la presencial en els processos de selecció. Avantatges: estalvi de costos i possibilitat de revisar-la. Per qui cerca feina, si és gravada la pot preparar quan li vagi bé i està en un entorn conegut. Desavantages: es perd el tracte personal i, en el cas de la persona entrevistada, sovint, no domina el format.

 

D’aquí que Adecco, empresa amb la que el Consorci té signat un conveni de col·laboració, hagi ofert aquest mes de maig un taller virtual a les persones que participen en algun dels serveis Xarxa Sociolaboral, per donar-los eines per afrontar amb èxit una video entrevista de feina. No n’hi ha d’altra, la comunicació telemàtica ja està instal·lada en molts àmbits de la vida i el laboral no n’és una excepció. En moltes ocasions, la trobada virtual és el primer contacte entre la persona candidata a un lloc de feina i l’empresa que l’ofereix. Un total de 47 persones, 22 dones i 25 homes d’edats diverses, han seguit aquesta formació d’una hora, que s’ha impartit també virtualment en tres sessions per la gran demanda d’inscripcions.

 

 

 
L’objectiu és perdre la por a la càmara, familiaritzar-se amb les plataformes amb les que s'estableix la comunicació, tenir estratègies per preparar i abordar l’entrevista, controlant millor el moment, per superar amb èxit l’avaluació. La formadora va explicar com gravar el vídeo que després s’envia a l’empresa, tenint en compte les condicions ambientals triant un lloc tranquil on no hi hagi interrupcions. Important tenir cura de la imatge, encara que es faci a casa, és important donar una imatge professional. I, alhora de respondre les preguntes fer-ho amb tranquil·litat, amb un ritme pausat, però, no lent. 
En una entrevista de feina gravada, l’avantatge és que es pot fer a casa amb tranquil·litat i quan vagi millor, però, en contrapartida no hi ha la possibilitat de repreguntar si no s’ha entès la pregunta i tampoc hi ha retorn de les reaccions l’entrevistador o del seu llenguatge no verbal. Si és en directe, la comunicació per videoconferència sempre és menys fluida que en persona. I, hi ha persones a les que resulta difícil parlar davant d’una càmara. En aquesta formació es tractava de perdre pors i guanyar confiança.
 
Consorci del barri de la Mina