El Consorci del barri de la Mina ha acollit, un curs més, alumnat del centre educatiu del barri perquè faci el Servei comunitari previst al currículum de secundària. Activitat que, habitualment, fan el darrer trimestre del curs de 4t de l’ESO.

 

 

Sis noies de l’Institut escola han fet cadascuna un total de deu hores de servei actiu compartint la tasca dels equips professionals de tres dels serveis de l’Àrea Social del Consorci. La Belén i la Nazareth, a Fem Família; la Dana, l’Ammana i la Hareem, a la Capsa dels Jocs; i l’Alicia a la Brigada. La idea del programa és promoure el compromís cívic i el voluntariat entre el jovent per desenvolupar la competència social i ciutadana, fent servir la metodologia d’aprenentatge servei que té un benefici mutu per ambdues parts. Per a l’alumnat, perquè el servei dona sentit a l’aprenentatge i per a la comunitat perquè rep la dedicació d’aquests nois i noies. Es tracta d’una activitat obligatòria que forma part del programa curricular i que ha de formar part d’una o diverses matèries de tercer i/o quart curs dins el pla anual del centre educatiu. S’estableixen 20 hores per al programa, de les quals, un mínim de deu s’han de fer fora de l’horari lectiu i dedicades a la comunitat.

 

 

 

Ciutadania activa i compromesa

Això els dona l’oportunitat de conèixer millor la realitat del seu entorn, despertar el compromís cívic i el voluntariat. De manera que també poden analitzar-lo de primera mà i fer propostes de millora. Tot plegat promou l’educació en valors i el protagonisme del jovent en l’exercici actiu de la ciutadania, que pot posar al servei de la comunitat els seus coneixements i capacitats.

El centre educatiu i les entitats es coordinen per fer casar els interessos de l’alumnat amb l’organització pròpia d’aquestes. Es fa una primera visita a tota l’oferta de serveis acollidors perquè després l’alumnat faci la seva tria i es preparen els calendaris, horaris i l’acollida. En el cas dels tres serveis del Consorci, Fem Família és un espai familiar de suport a la criança positiva i a les famílies amb criatures de 0 a 6 anys, on la Belén i la Nazareth han participat en els preparatius de la celebració del dia del Joc i en els moments de joc amb els infants. La Capsa dels Jocs, ubicada al Parc del Besòs, és un servei de lleure familiar, on la Dana, l’Ammana i la Haremm, s’han implicat en el muntatge i desmuntatge diari de l’espai de joc, han donat un cop de mà a l’equip en el servei de préstec i també han participat de les activitats de joc. I, l’Alicia ha acabat sent una més a l’equip de la brigada fent un tastet de les diverses feines de manteniment, reparació i neteja de l’espai públic del barri, que la brigada té encarregades.

Per a totes sis ha estat una experiència dins un entorn laboral en l’àmbit social, que ves a saber fins a quin punt els pot haver despertat un interès genuí i potser han pogut descobrir habilitats pròpies que fins aleshores desconeixien.

 

 

Una descoberta, un intercanvi

Enguany, han fet el servei comunitari dotze alumnes de l'Institut escola distribuïts entre les diverses entitats de la Mina, que des del curs 2015-2016 els acullen. Així coneixen els recursos de que disposa el seu barri, i en alguns casos, al llarg d'aquests anys de col·laboració, la relació ha continuat després de fer el servei. Aquest curs, majoritariament, han fet tasques de suport educatiu a infants i al final, la valoració és positiva per tothom. A l'hora d'avaluar el centre té en compte haver superat les deu hores de formació prèvia i les deu d'assistència al servei, així com, la impliació de l'alumnat en les tasques assignades.

Aquesta setmana el Centre de recursos pedagògics ha organitzat una trobada de tancament, on ha reunit: els nois i noies que han fet el servei comunitari, les entitats que els han acollit i els centres on estudien. L’acte va consistir en una gimcana on l’alumnat al mateix temps participava i dinamitzava els punts de les proves, les actuacions d’una coral d’alumnes de 2n de l’ESO i d’un duo de ball, i el lliurament dels diplomes de reconeixement a les entitats i als centres educatius que hi participen. L’acte es va fer al pati del Museu de la Immigració, amb l’assistència de l’Alcaldessa en funcions de la ciutat, Filo Cañete.

 

 

 

Consorci del barri de la Mina