La Universitat de Califòrnia, Davis, torna al barri de la Mina amb el seu grup d’estudiants i professors del curs d’estiu que imparteix a Barcelona durant tot el mes de juliol. Són estudiants d’arquitectura, urbanisme, paisatgisme i planejament urbanístic, interessats en el Pla de transformació per a la regeneració urbana d’aquest barri de Sant Adrià de Besòs.

 

El curs centrat en habitatge i urbanisme, té una primera part que es divideix en una primera setmana amb conferències de context històric: orígens de la ciutat de Barcelona, pla Cerdà, de la dictadura a les olimpíades i la Barcelona contemporània; i una segona sobre aspectes socials relacionats amb l’habitatge: polítiques d’habitatge, gentrificació, migracions i precarietat, i la ciutat feminista. A partir d’aquí el curs se centra en quatre experiències d’intervenció urbanística: La Mina, Vallcarca, Can Peguera i La Bordeta.

El Consorci del barri de la Mina ha acollit aquesta universitat estatunidenca des de l’any 2005, en anys alternatius fins l’aturada obligada els anys de la Covid, i que es reprèn enguany. De la Mina i el Pla de Transformació els interessa la gestió de l’habitatge social construït a principi dels anys setanta per eliminar els barris barraquistes de la ciutat de Barcelona i la incorporació d’habitatge de mercat lliure; la repercussió socioeconòmica que va tenir per al petit municipi de Sant Adrià de Besòs gairebé doblar la seva població de la nit al dia amb la creació del nou barri, i com hi va haver de fer front; i finalment, la intervenció del Consorci d’administracions que està executant el pla de regeneració urbana i social des de l’any 2000.

 

 

 

La gestió de l’habitatge social i la incorporació del de mercat lliure

La visita a la Mina consisteix en una presentació en que s’explica l’estret lligam entre la transformació urbana i la intervenció social. Una transformació que ha buscat l’intercanvi i la diversitat per connectar el barri i la seva gent amb el entorn proper per acabar amb l’aïllament que el va condicionar durant trenta anys. La Mina estava envoltada de barreres arquitectòniques interiors (murs en tot el seu espai central) i exteriors (ronda i via de tren), un polígon industrial, el riu Besòs que separava el barri del centre de la ciutat de Sant Adrià. Algunes barreres s’han eliminat i d’altres s’han salvat. I una intervenció social que té per missió reforçar i esperonar la comunitat, treballant per la cohesió social i per resoldre necessitats de famílies, infants, joves, aturats i col·lectius vulnerables. Treballant en els àmbits sociolaboral, socioeducatiu i convivencial, conjuntament amb el teixit social i associatiu del barri. Després es fa una visita guiada per veure els resultats d’aquesta actuació, que va incloure les instal·lacions de la Zona Esportiva.

Després de la setmana en que es visiten i es presenten les quatre experiències (La Mina, Vallcarca, Can Peguera i La Bordeta), la trentena d’alumnes es divideix en grups petits per fer un estudi aprofundit sobre el terreny, amb entrevistes al veïnat i la recopilació d’informació i materials que els serviran per preparar la seva pròpia presentació que es fa el darrer dia del curs.

 

 

 

Ha estat un plaer tornar a rebre la UC Davis i al seu grup d’estudiants i professors, genuïnament, interessats en les experiències que venen a conèixer.

Consorci del barri de la Mina
Dibuix capçalera: prof. David de la Peña
Fotos: UC, Davis i Consorci de la Mina