Els equips tècnics dels serveis i àrees del Consorci visiten l’espai sociosanitari, REDAN La Mina, per conèixer de primera mà la feina que s’hi fa d’atenció i acompanyament a les persones amb problemes d’addicció. Es tracta d’un recurs destinat a disminuir els danys relacionats amb el consum intravenós de substàncies d’abús.

 

REDAN La Mina forma part de la xarxa de serveis de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc de Salut Mar, depenent de l’Hospital del Mar de Barcelona. Està ubicat al mateix edifici del CAP La Mina, amb un accés independent per l’avinguda Manuel Fernández Márquez, i n'està a càrrec d’un equip multidisciplinari de professionals. Aquí les persones que hi acudeixen hi troben un espai on poden consumir amb supervisió mèdica i garanties sanitàries i higièniques. També poden esmorzar i berenar a la sala Calor-Cafè, prendre una dutxa calenta i obtenir roba neta. Al centre s’hi fan tallers d’educació sanitària per minimitzar riscos i prevenir malalties de transmissió sexual i infeccioses, amb especial atenció a l’hepatitis C.

 

 

 

Hi ha un equip d’infermeria que supervisa l’estat general de la persona, el consum -principalment d’heroïna i de cocaïna- i que practica les cures sanitàries; i un metge que passa consulta dos cops per setmana per fer primers diagnòstics, prescriure tractaments i fer derivacions. Així com un equip de l’àmbit de la integració social, l’educació social i el treball social que fa les tasques d’acompanyament i suport. Organitza, entre altres, activitats recreatives de teatre, ping pong, esport i tasques a l'hort comunitari.

 

 

 

Programa de reducció de danys

Al centre se subministren preservatius i el kit complet amb el material per al consum, com a part del Programa de reducció de danys, que també gestiona l’intercanvi de xeringues (PIX) per disminuir els problemes que es deriven del consum a la via pública. S’organitzen batudes de recollida pel barri en les que participen persones consumidores, com a via de sensibilització amb el problema de salut pública que suposen les xeringues que no es tornen al PIX.

El servei està obert de 10.30 a 20 hores de dilluns a divendres i d’11 a 18 hores el dissabte, diumenge és tancat. Es programa d’intercanvi funciona quatre hores més després del tancament. Fora d’aquest horari les persones ha de dirigir-se al Centre Fòrum.

Consorci del barri de la Mina