L’activitat física agafa pes en el projecte d’Espai Jove i cada cop són més les activitats de joc i dinàmiques esportives orientades a fomentar en els joves el lleure a l’aire lliure. Després de la jornada escolar dins les aules el treball a l’exterior i de moviment resulta una molt bona eina per al treball socioeducatiu. I ideal en temps de coronavirus.

 

La seva programació mensual dedica tots els dimecres a l’activitat esportiva amb la proposta “El Moviment ens fa més forts”. Gràcies a la cessió de les seves instal·lacions per part de l’Institut Escola La Mina, Espai Jove disposa del lloc ideal per dedicar la tarda a practicar bàsquet, voleibol, futbol, i jocs actius com frisbee, carreres, pitchee… Malgrat que a causa de la irrupció de la pandèmia per la COVID, el març de 2020, el projecte comunitari que en aquells moments s’estava posant en marxa a la Mina contra l'obesitat infantil es va aturar en sec, Espai Jove ha volgut continuar amb aquella proposta i promoure l’activitat física entre els adolescents i joves. De fet, encara va quedar més clar el seu encert quan en tornar dels mesos de confinament els mateixos joves van reconèixer haver perdut forma i guanyat pes per la manca d’exercici i l’augment de les visites al rebost de casa. Van demanar als educadors intensificar l’activitat física i rutines d’exercicis per millorar la forma física. De manera que al programa dels dimecres s’hi ha afegit el dels dilluns amb jocs de moviment al pati del Casal Cívic. Jocs tradicionals de quan la canalla jugava al carrer, pica paret, el mocador, fet i amagar, encalçar, carreres a cavallet… També es promouen les passejades, petites sortides fins a la platja o als parcs propers per jugar en grup. Una proposta que ha agradat als joves.

 

  

 

Entorns propers per a l’activitat física a l’exterior

Al parc del Besòs, al barri de la Mina, hi ha pistes per practicar bàsquet, una zona amb aparells per fer exercici físic, taules de ping pong i camins sota els arbres que conviden a passejar, relacionar-se amb la natura urbana i encetar una conversa. És un entorn on el treball socioeducatiu continua. Facilita als educadors moments per observar dinàmiques i comportaments, que els ajuden a detectar les necessitats del grup de joves i els permet adaptar la seva intervenció. A l’entorn del barri hi ha altres espais com la Zona Fòrum i el seu parc, la llera del riu Besòs i la platja, que són destí habitual de les sortides del grup i que permeten organitzar aquestes activitats a l’aire lliure que fomenten l’activitat física. En aquest moment es prepara un tastet d’esports de cara al mes vinent, aprofitant que entre l’equip educatiu hi ha un entrenador de bàsquet i una entrenadora de voleibol.

Espai Jove està implicat en el projecte comunitari de repensar l’ús i aprofitament del pati del Casal Cívic del barri per fer-hi propostes educatives de lleure actiu. En aquest sentit, es proposa introduir el món de la calistenia. Potser, un concepte nou per algú, però, que no és res més que un sistema d’entrenament on només cal comptar amb el pes del propi cos per enfortir la musculatura, reduir grassa corporal i fer treball cardiovascular. És una pràctica que no requereix grans instal·lacions i que resulta divertida i efectiva. Altres possibilitats que es podrien suggerir per al projecte són un rocòdrom horitzontal a baixa altura; un circuït d’escales, ponts i tirolines de corda i fusta; i la instal·lació de cistelles de bàsquet, taules de pícnic i de ping pong.

A més a més, en temps de coronavirus, com més activitats fem a l'exterior ben airejat@s, millor.

 

  

 

Consorci del barri de la Mina