Cada darrer dijous de mes al matí tenen lloc les xerrades que la llevadora del CAP La Mina fa per al grup de dones de Fem Família. Es tracta d’una col·laboració molt valuosa per aquest servei socieducatiu familiar que permet crear un espai de confiança per abordar totes aquelles qüestions relacionades amb la salut de la dona i l’infant.

 

 

Amb la irrupció de la pandèmia per la COVID -ara fa tot just un any-, les trobades que reuneixen dones, llevadora i equip professional del servei, es fan de manera telemàtica, per superar les restriccions d’aforament i evitar els contactes presencials. Aquest no ha estat un problema per continuar mantenint el to de confiança i comoditat que caracteritza les sessions. La iniciativa la porten les mares que són les que plantegen els temes que més els interessen i a partir d’aquí es generen les converses i es comparteixen experiències. Les llevadores que fan les xerrades, ara, la Irene i, anteriorment, l’Olga, formen part de l’equip d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del CAP La Mina que va respondre a la sol·licitud de col·laboració feta per Fem Família. Una relació de col·laboració que es va iniciar l’any 2018. La figura de la llevadora té un paper important en l'assessorament i l’educació sanitària, no només de la dona, sinó també de la família i la comunitat. La seva tasca més coneguda és l’educació prenatal i la preparació per a la maternitat, tot i que cal tenir present que el seu àmbit de coneixement i atenció va molt més enllà.

 

 

 

 

Atenció professional en un entorn molt amigable

Al llarg del programa de xerrades s’ha parlat de maternitat, primers mesos del nadó, lactància, alimentació, problemes del son dels infants, al·lèrgies, mètodes anticonceptius, higiene intima, malalties de transmissió sexual, sòl pèlvic i exercicis de recuperació i manteniment. Temes tots ells relacionats amb la salut i el benestar físic i emocional, al llarg de la vida i en l’etapa reproductiva de les dones. Començant ja abans de la concepció, durant l’embaràs, el part i el postpart. Durant l’hora que duren les trobades, amb el suport de les llevadores, també afloren possibles neguits, dubtes i vivències similars que poden compartir i on les dones se senten escoltades i compreses.

Fotos d'Arxiu
Consorci del barri de la Mina