Atenció ciutadana

Atenció presencial sense necessitat de cita prèvia:
De dilluns a dijous de 09:00h a 14:00h i de 15:00 a 17:00h, divendres de 09:00h a 13:30h
Telèfon de contacte: 934620020
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

 Les set promocions d’habitatge social que es construeixen al barri de la Mina han entrat en una fase visible amb l’arribada de les excavadores, el mes de febrer passat, per preparar els fonaments dels edificis que s’han d’aixecar en els propers dos anys.

.

 

 

 

 

A finals de l’any passat i durant el mes de gener es van fer els treballs previs de replantejament de les obres i dels projectes per fer 422 pisos socials protegits, 41 locals comercials i 456 places d’aparcament. Les noves edificacions ocuparan set parcel•les de nova creació. N’hi ha tres a l’entorn del nou eix central del barri que és la Rambla de la Mina i quatre a la zona del desaparegut polígon industrial del barri entre l’avinguda Manuel Fernández Márquez i el carrer Ramon Llull. Cadascuna de les edificacions s’ha encarregat a un equip d’arquitectes diferent per trencar amb la uniformitat dels blocs originals que identifiquen el barri des dels anys 70.

 

 Es tracta de conjunts de dos o tres blocs de no gaire alçada, d’entre 4 i 6 plantes, que combinen pisos de 2, 3 i 4 habitacions, i que inclouen una dotzena de pisos adaptats per a persones amb dificultats de mobilitat. El nombre de pisos de cada construcció és variable, van des de 36 habitatges la més petita fins a 77 la més gran, en funció de les dimensions dels solars que han resultat de la nova reparcel•lació del barri per la transformació urbanística. Els nous blocs de pisos són bastant més baixos per evitar barreres visuals i tenen espais interiors oberts i balconades des d’on gaudir del privilegi d’estar a prop del mar. A més, s’aprofiten les noves edificacions per construir places d’aparcament en un nombre superior al de pisos, que podran adquirir els veïns de la zona per pal•liar el problema de l’estacionament de vehicles als carrers.

 

Les obres tenen un pressupost d’uns 46 milions d’euros que es finançaran a través d’un préstec hipotecari que sol•licita el Consorci amb l’autorització del Govern de la Generalitat de Catalunya. El Consorci disposa de 4 finques al barri per a futur habitatge del mercat lliure que vendrà a través de subhasta pública un cop s’esvaeixi el context de crisi econòmica actual. L’opció del préstec s’ha pres per garantir el calendari previst del Pla de transformació.

 

 Pisos per al reallotjament
Gran part d’aquests nous habitatges socials que es construeixen van destinats al reallotjament de les famílies afectades pel Pla de reforma i millora del barri. Aquest preveu l’enderroc del bloc d’habitatges del carrer de Venus i l’obertura de passos per a vianants sota els edificis dels carrers de Mart i Llevant. Aquesta obertura suposa l’eliminació, a nivell de baixos, primers i segons, dels pisos de la secció central de cadascun dels dos blocs. En total hi ha 338 famílies afectades pel trasllat. Consorci i Ajuntament es van reunir amb tots ells el mes de maig de l’any passat  per explicar-los el sistema que s’utilitzarà per establir el reallotjament, alhora que es van recollir les seves opinions i inquietuds. Les conclusions de la reunió, juntament amb els resultats de l’enquesta que van respondre els veïns sobre preferències i necessitats són una eina clau per a l’administració, que té la responsabilitat d’assignar els habitatges.

 

La construcció d’aquests pisos representa la darrera fase important del Pla de transformació. En aquest cas l’actuació urbanística i social van estretament lligades, ja que l’enderroc del bloc del carrer Venus i el reallotjament dels seus veïns és l’opció que ha pres l’Administració per resoldre greus problemàtiques de caire social. D’altra banda, les obres de les set promocions de nous habitatges que es fan a la Mina representen més de 400 llocs de treball directes, en mig d’un context de crisi econòmica generalitzada. A més, a més, hi ha una trentena de llocs de feina per a persones de la Mina, gràcies als acords que estableix el Consorci amb les empreses constructores que han de reservar un determinat nombre de llocs per a veïns del barri.

 

Consorci del barri de la Mina